20110622

Vecka 25
I MAGEN

Bebbe är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram.

Om bebis av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebis skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer. 

Nu kan man höra bebisens hjärta med en dopplermonitor och vår bebis puls ligger runt 145slag i minuten.

Lilla hjärtegrynet kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. 


Bebbe sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som jag märker av väldigt väl.
Under kvällarna och på mornarna är bebis som mest aktiv.
Symfus-Fundus är ett mått på livmoderns storlek.
I dag mätte livmodern 24cm.

20110622

Det beror säkert på gravhormonen.
Min humor, eller rättare sagt alla kännslor jag har, är rätt fuckt upp.
Men håll med om att detta är rätt så jävla roligt. ^^

20110619

"Allt som man betraktar med kärlek är egentligen vackert.
Ju mer man älskar världen, desto vackrare tycker man att den är."
-Christian Morgenstern


20110616

Vecka 24
I MAGEN

Den här veckan är bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram. 

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när bebbe föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.
Bebbe känner vad som är upp och ned och balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Bebis övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.
Hörseln är nu väl utvecklad. Bebis känner igen mammans, pappas och storebrors röster.
Bebis hör även mammans hjärtslag.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

20110611


20110608

Vecka 23
I MAGEN

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.


Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.


Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.


Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.


En UNDERBAR dag.


20110607

Så jäkla klockren.


RSS 2.0